Jak upéct skvělou žemlovku

27. května 2009 v 7:00 | Jeremy |  Vařím
Není mnoho jídel, které bych uměl lépe než moje žena. To hlavně pro to, že moje žena umí výborně vařit a najít opravdu nějaké jídlo, kterým bych ji mohl konkurovat, je opravdu těžké. Nicméně něco málo se najde. Jedním z takových jídel je žemlovka. V různých kuchařkách a i na internetu jsem našel různé recepty. Z každého jsem si postupem doby vzal "to nejlepší" a připravil tak variantu, která jak mně, tak i moji ženě velmi chutná.


Co to bude
Žemlovka s jablky

Doba přípravy
40 minut

Co všechno budete potřebovat (na 8 porcí)
10 rohlíků
750 ml polotučného mléka
6 vajec
5 větších jablek
1 balení vanilkového cukru
cukr krystal
cukr moučka
skořice
máslo
strouhanka

Postup
Rohlíky nakrájíme na kolečka, dáme do mísy. Do mléka rozmícháme 5 vajec, po té jej nalejeme na všechny nakrájené kousky rohlíků, tak aby se mléko do nich postupně nasáklo. Plech vymažeme máslem, a povrch lehce posypeme strouhankou. Roztopíme elektrickou troubu na 180 stupňů.

Nasáknuté rohlíky rozdělíme na dvě poloviny. Na plech dáme první vrstvu rohlíků z jedné poloviny. Na ni dáme nastrouhaná jablka (bez šlupek), posypeme skořicí a cukrem krystal. Vrstvu jablek pak pokryjeme další vrstvou rohlíků ze druhé oddělené poloviny.

Rozkvedláme poslední, šesté, vejce a tím potřeme horní vrstvu rohlíků. Posypeme lehce skořicí a vanilkovým cukrem. Položíme několik plátků másla, které se během pečení rozpustí.

Takto připravený plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Po té provedeme kontrolu a můžeme ještě dát péct na dalších až 10 minut. Servírujeme posypané cukrem moučka.

Nutriční hodnoty (průměrně v jedné porci)
bílkoviny: 12g
sacharidy: 52g
tuky: 11g
energie: 355kcal

Přeji vám dobrou chuť.
 


Komentáře

1 Alžběta | 27. května 2009 v 11:52 | Reagovat

Já mám taky svůj speciální a milovaný recept, který vymyslela moje sestra. :-)
Místo rohlíků používám tousový chleba (nejlepší je zn. Penam) a nejlepší fígl je v tom, že každý ten krajíc napřed namažu tenkou vrstvičkou másla (jen tak ledabyle), krajíce nakladu do pekáče a pokapu mlékem se žloutky, na to dám vrstvu jablek, do kterých přidávám ještě drcené ořechy, pak zase vrstvu namazaných chlebů (máslem nahoru) a uprostřed dávám tvaroh rozmíchaný s vanilkovým cukrem, žloutkem a skořicí, další vrstva jsou zase jabka a vršek tvoří zase namazané krajíce máslem nahoru. Na tu vrchní vrstvu se hodí dát toho másla trošku víc a jako třešničku na žemlovce používám pěnu vyšlehanou z bílků, do kterých pak přidám práškový cukr. Tou pěnou zakryju celou žemlovku a nechám dopéct jenom pár minut, dokud pěna neztuhne a lehounce nezhnědne.
Samozřejmě je to kalorická bomba, ale taky bombasticky dobrá a tá pěna tomu dodá fantastický šmrnc! :-D

2 Alžběta | 27. května 2009 v 11:54 | Reagovat

Ten cukr přidáš až do našlehaných bílků, dřív ne, to bys totiž pak nikdy nevyšlehal. A dáš si ho tam podle chuti, já to všechno dělám od oka. :-)

3 Tomáš | Web | 27. května 2009 v 15:14 | Reagovat

No, já zase bravurně zvládám čaj a párky v mikrovlnce :D Ovšem žemlovka patří k mému oblíbenému papání a možná by nebylo na škodu tě napodobit a aspoň si ji naučit dělat:)

4 Lištička | Web | 27. května 2009 v 16:53 | Reagovat

Kdykoliv máme žemlovku, je to pro mne učiněný trest. Mám moc ráda rohlíky, mám moc ráda tvaroh, mám moc ráda jablka, mám moc ráda skořici... Jenže jak se to smíchá dohromady, nějak mi to nejede O:-)

5 Pierre | Web | 27. května 2009 v 20:21 | Reagovat

Žemlovka není zrovna pochoutka promě. Každému asi chutná něco jiného. :)

6 lenicka | Web | 28. května 2009 v 0:22 | Reagovat

mamka to dělá taky s pěnou z bílků. rohlíky nemáčí, jenom chviličku, aby nebyly rozbleptaný. já žemlovku doma dělat nesmím - manžel má k ní hlubokou averzi
zdravím a přeju pěknej den!

7 Jeremy | Web | 28. května 2009 v 7:08 | Reagovat

Koukám, že žemlovka je jídlo, které, aniž bych to tušil, rozděluje společnost na dva tábory :-) Jinak děkuji Alžběto za zajímavé rozšíření, budu se snažit to vyzkoušet, akorát, že šlehání bílků to už patří mezi pokročilé kuchařské skilly, a ty já neovládám. Možná ale žena by mohla pomoci :-)

8 Alžběta | Web | 28. května 2009 v 12:36 | Reagovat

Ha ha, ty jsi roztomilý! :-) Prý pokročilé kuchařské skilly! :-DDDD

9 šárka | Web | 28. května 2009 v 18:03 | Reagovat

U nás stejný.Půl rodiny by jí nejedlo,půl jí miluje...
Naladil jsi mě,všechno mám,jdu si ji udělat....

10 Ronny | Web | 28. května 2009 v 20:02 | Reagovat

Tak já se přidávám do tábora, co ji moc nemusí. Ačkoliv mám sladké ráda, tohle jídlo mi k srdci nepřirostlo :)

11 Pierre | Web | 29. května 2009 v 16:34 | Reagovat

To máš jako levice a pravice. Pak je tedy žemlovač a nežemlovač. :) Ono se dá vlastně skoro všechno rozdělit na dva tábory.

12 Olda | E-mail | 2. března 2012 v 0:17 | Reagovat

Tak Zeměbábu mohu pořád,ale s toustovým chlebem odskouším.

13 highlands | Web | 21. června 2015 v 6:10 | Reagovat

bez registru pujcka louny :-P

14 paradni zemlovka | Web | 13. prosince 2015 v 9:19 | Reagovat

Skvely recept na zemlovku, dekuji za nej!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama